Hur viktig är tekniken?

Jag har funderat lite på hur viktigt det är med tekniken är för att lyckas som instruktör i Body Combat. Jag tänker inte på teknik som förmedlar säker träning, för givetvis är den superviktig så att de tränande (och man själv) inte skadar sig, utan om tekniken är autentisk. Body Combat inspireras ju av en rad olika kampsporter, och olika kampsporter gör tekniken olika, men man kan i regel se om instruktören aldrig har provat på någon kampsport under en sammanhängande tid. En gemensam nämnare i de flesta kampsporter (anser jag) är att man vill träffa målet så hårt som möjligt på snabbast möjliga tid och inte ”annonsera” att slaget kommer (som man gör när man gör jättestora rörelser och spretar ut med armbågarna). Spelar det någon roll om man som instruktör i BC gör dessa stora spretiga rörelserna? Min erfarenhet är att de tränande tror att dessa stora rörelserna är samma som att tekniken är kraftfull. Det är oftast tvärtom när man verkligen träffar något, en stor rörelse gör att ”höjdpunkten” eller det läget där slaget eller sparken är som hårdast kommer för tidigt, dvs innan man träffar målet. Och även om det nu skulle vara kraftfullare, så hinner ju motståndaren gå och hämta en kopp kaffe innan man träffar :). Och hämtar man ex uppercuten nerifrån golvet typ, tappar man ofta kraften som kommer ifrån höft och mage. Men spelar det någon roll i BC egentligen? För den stora massan tror jag inte det faktiskt, men de tränande kommer att ta efter det man gör. Kompenserar man med att vara inspirerande, övertygande och förmedlar träningsmagi kommer man att lyckas oavsett!

Denna bild känns äkta! Dock inte officiell Les Mills, utan hittade på deviantart.com

Det går ej att kommentera

Kort om mig!

Jag älskar träning i stort sett alla former! I dagsläget består träningen främst av gruppträningsklasser, då jag instruerar i Bodycombat, CXworx, Box och Spinning på 24/7 i Malmö, men spenderar även en del tid i gymmet och i löpspåret. Läs mer om min träningsbakgrund här.

Träna med mig!

no event

INSTAGRAM

Mitt företag